Var försiktig på webben

Säker användning på nätet

Användning av betaltjänster på nätet och mobila apparater samt betalning på nätet är säkert så länge som din apparat är skyddad på rätt sätt och du själv är vaksam.

 

  • Meddela aldrig din användarkod till betaltjänsten, betalkortets nummer, kodnummer eller annan sensitiv information per e-post. Myndigheterna frågar aldrig efter betalnings-/kortuppgifter per telefon eller på nätet. St1 Finance frågar inte heller efter din användarkod, dina kortuppgifter eller kodnummer per e-post eller per telefon.

  • Phishing används för att komma över koder till nättjänster eller kreditkortsnummer. Undvik att öppna e-postmeddelanden eller länkar i meddelandet om du inte är säker på vem avsändaren är. Förhåll dig skeptiskt till meddelanden om lotterier, vinster eller erbjudanden. Vissa nyare webbläsare kan identifiera phishing, vilket hjälper att upptäcka bedrägeriförsök.

  • Ha att göra endast med aktörer som du vet är pålitliga.

  • Spara all dokumentation, t.ex. orderbekräftelser och kvitton på köp du gör på nätet.

  • Skydda dina apparater med antivirusprogram och håll dem uppdaterade för att skydda dem mot sabotageprogram. Uppdatera antivirusprogrammen kontinuerligt enligt tillverkarens anvisningar.

  • Försäkra dig om att sidan du använder för betalning är skyddad. En skyddad sida känns igen av texten ”https://” i webbläsarens adressfält samt av en bild av ett låst lås eller en nyckel nere på sidan.

  • Förvara dina betalningsuppgifter omsorgsfullt.

  • Använd endast pålitliga trådlösa nätverk (WiFi), som är krypterade och skyddade med lösenord. Skydda dina apparater och viktiga applikationer med lösenord. Använd inte personlig information i dina lösenord, såsom födelsedatum eller namn.  

  • Om du har en mobilbank i din mobiltelefon och telefonen förkommer eller blivit stulen, kontakta utfärdaren av betalkortet.

Mastercard Identity Check

Användning av Mastercard Identity Check för inköp på nätet 

3D Secure är en funktion som utvecklats av kortorganisationer för att säkerställa att ett kort, som används för inköp på nätet tillhör rätt person. Då du betalar identifierar du dig själv med St1 Way-appen och ditt personliga St1 ID. Dina identifieringsuppgifter överförs aldrig till säljaren. Säljaren får endast bekräftelse om att identifieringen lyckats. 


Användning av tjänsten

När en webbutik ber dig verifiera ditt köp, använd MasterCard Identity Check så här: öppna St1 Way-appen och välj Min info i det nedre högra hörnet. Tryck därefter på klocksymbolen i övre högra hörnet, och ange ditt St1 ID eller identifiera dig med fingeravtryck eller Face ID. Om allt är i ordning förflyttas du till webbutiken och din beställning bekräftas. Om ett fel uppstår under autentiseringen, t.ex.  på grund av ett anslutningsproblem, klicka på Fortsätt-knappen som visas i Mastercard Identity rutan för att försöka igen. I den här situationen behöver du inte ange ditt St1 ID eller identifiera dig själv igen.

Tunnistaudu

MasterCard Identity Check -tjänsten:

 

 

 

 

 

Min info

Öppna St1 Way-appen och välj Min info. Tryck på klocksymbolen i övre högra hörnet

 

 

 

 

 

st1 mastercard secure code

Ange ditt St1 ID i fönstret som öppnas, eller identifiera med fingeravtryck eller Face ID

 

 

 

 

 

 

Tunnistautuminen

Bekräfta ditt köp

Efter att du har identifierad dig med St1 Way -appen, förflyttas du till webbutiken och om allt är ok, kommer din order att bekräftas. 

 

 

 

Ongelma tunnistautumisessa

Problem med identifiering

Om ett fel uppstår under autentiseringen, t.ex.  på grund av ett anslutningsproblem, klicka på Fortsätt-knappen som visas i Mastercard Identity rutan för att försöka igen. I den här situationen behöver du inte ange ditt St1 ID eller identifiera dig själv igen.

Frågor angående säkerhet

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna angående säkerhet, så att du kan få svar möjligast enkelt.

Aktuellt om säkerhet

Här har vi samlat aktuella nyheter som gäller säkerhet.